Bemutatkozó

A KOLOSZ – Közlekedésmérnöki és Logisztikai Szakkollégium, a győri Széchenyi István Egyetemen működő szakkollégium, melynek a Hegedűs Gyula Központi Kollégium ad otthont. A Szakkollégium bázisát a SZE nappali tagozatos közlekedésmérnöki és logisztikai tanulmányokat folytató hallgatói alkotják, de külső tagjaink között számlálhatunk hallgatókat az ELTE-ről, a Debreceni Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről. A közösség célja tagjai számára olyan képességek és tudás biztosítása illetve felszínre hozatala, melyek segítségével kiemelkedhetnek az egyetemi átlagból és meghatározó versenyelőnnyel kezdhetik meg professzionális pályafutásukat.

tagok

A szakkollégium működésének és oktatói módszertanának alapjait a learning by doing, avagy cselekvés általi, tapasztalati tanulás adja. Tagjaink - a közös kutatómunkán túl - valamennyien saját érdeklődésüknek megfelelő közlekedési és logisztikai projekteken dolgoznak, s a tudományos szakmai élet vérkeringésének szerves és aktív részei. A kutatások eredményeiről, projektek fázisairól a hallgatók TMDK dolgozatok, konferencia cikkek, nemzetközi publikációk formájában számoltak be, főként angol nyelven. A nyelv és a szaknyelv folyamatos használata és fejlesztése nem csak az önmagában jótékony hatása miatt fontos követelmény szakmai közösségünkben, hanem megkönnyíti a külföldi partnerekkel történő együttműködést, a közös hang megtalálását, valamint bevonhatóvá válnak a közös munkába az egyetemünkre nagy számban ERASMUS ösztöndíjjal érkező érdeklődő külföldi hallgatók is.

Hallgatóink és projektjeink rendre jól szerepelnek mind hazai, mind külföldi szakmai versenyeken és konferenciákon, a kutatómunkánk elválaszthatatlan részét képező publikációk pedig pozitív visszajelzéseket kapnak tudományos és szakmai körökben. A tapasztalati tanulási módszereken alapuló oktatásfejlesztési projektjeink külföldön is számottevő sikereket értek el, s azokat pozitív visszhanggal alkalmazzák mind spanyol, mind szlovén és szlovák egyetemeken.

A szakkollégium célja - a tagok szakmai előmenetelének támogatása mellett - olyan innovatív vállalati megoldások fejlesztése és végrehajtása, melyek sikerrel járulnak hozzá bármely kis- és középvállalkozás versenyképességének javításához. Projektjeink átölelik a közlekedési és logisztikai rendszerek működésének megfigyelését, modellezését, szimulációját, mérését, elemző értékelését és fejlesztését.

Vállalati megoldásaink hatékonyságát bizonyítja, hogy működésünk során olyan ipari partnerekkel dolgozhattunk együtt sikeres projekteken, mint a SPAR Magyarország, az IBM Magyarország, az Autovision Magyarország, az Erbslöh Hungária, vagy a Waberer's csoport - akik közül többekkel jelenleg is aktív munkakapcsolatban állunk.

KOLOSZ, SZE