Menetrenden a jövő

A megfelelő vasúti menetrend kialakításához szükség van az igények vizsgálatára, felmérésére. A mérések során megállónként a tényleges utasszámot rögzítjük, különböző napszakokban. A kapott eredmények elemzésével lehetőség van olyan menetrend fejlesztésre (átszervezéssel, öszehangolt menetrenddel, módosított szerelvényfordulókkal és egy kis felújítással), amely nyomán jelentősen javulhatna a kényelem, minőség, csökkenhetne a menetidő.

A kutatás során a Balaton körüli és a Szentendre – Budapest vonalat vizsgáljuk meg részletesen.

A Balaton hazánk egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, nyáron, a jó idő közeledtével egyre többen utaznak a tó partjára. A téli menetrendi időszakban (azaz augusztus végétől a következő év június közepéig) viszont a nyáron megszokottnál jóval kevesebben utaznak, ebben a periódusban az utasszám egy átlagos fővonalétól is elmarad a térségben lévő sok (csak nyáron használt) nyaraló miatt. További problémát jelent, hogy az elő- és utószezonban nem igazodik a kínálat az utasmennyiséghez, gyakran túl kevés kocsival indulnak a vonatok, vagy hiányzik egy-egy hétvégi mentesítő járat.

Menetrenden a jövő

A Budapest – Szentendre vonal Budapest egyik legforgalmasabb elővárosi vasútvonala, azonban a szolgáltatási színvonal elmarad az átlagtól. A vonatok gyakran túlzsúfoltak, a menetidő a távolsághoz képest túl sok, a kedvezőtlen díjszabás miatt sokan jegy nélkül utaznak. A kutatás célja egy olyan menetrend, szerelvényforduló és díjszabás javaslat összeállítása, amely az utasoknak növekvő minőséget, a Szolgáltatónak csökkenő kiadásokat és növekvő bevételeket jelentene.

Menetrenden a jövő_2

KOLOSZ, SZE