Csomagolástechnika

Együttműködve a Csomagolásvizsgáló Laboratóriummal hallgatóink olyan projekteken dolgoznak, amelyek során egyedi, innovatív csomagoló- és párnázóanyagokat fejleszthetnek és vizsgálhatnak a Laboratórium eszközparkjának segítségével: veszélyes áruk csomagolásának típusvizsgálatai, különböző szállítási csomagolási vizsgálatok (klíma állósági, lejtőpályás, ütköztető, ejtő, rázó, halmazolási), csomagolóanyagok minőségellenőrző vizsgálatai és autóipari vizsgálatok.

Csomagolás labor

Passzív hűtődobozos tárolás fejlesztése

A kutatás célja a hűtött szállítási láncok vizsgálata (pl. gyógyszerek) a csomagolástechnika szempontjából. A szállítások során az aktív hűtési rendszereknél sokszor gazdaságosabbak a passzív hűtési megoldások. Teljesítményüket azonban számos tényező befolyásolja, például:

    • hűtőanyag mennyisége, minősége
    • a termék mennyisége
    • a doboz kialakítása (szigetelőanyag, méret)
    • külső hőmérséklet, páratartalom
    • a doboznyitások száma, időtartama

Passzív hűtődoboz


Biológiailag lebomló csomagolóanyag ESD (Electrostatic Discharge) védelmének vizsgálata a logisztikai láncban

Tevékenységünk adott interkontinentális szállítási körülmények között vizsgált egy új környezetbarát párnázó anyagot a keményítő alapú TPS (Thermoplasztikus keményítő) habot ESD elleni védelem szempontjából. A manapság használt párnázó anyagok magas környezetszennyező tulajdonságai valamint a gyártásban és fogyasztásban résztvevők számára egyre fontosabb fenntartható fejlődés és a növekvő volumenű elektronikai termékek gyártása eredményezte az új környezetbarát csomagolóanyagok térnyerését. Vizsgálatuk különösen fontos, azért hogy megtudhassuk tulajdonságaikban mennyire térnek el a hagyományosan használt ESD védett anyagoktól valamint, hogy teljesen helyettesíteni tudja-e a TPS hab a hagyományos csomagolóeszközöket.

ESD védelem


A hullámpapírlemez ECT értékei és fajlagos tömege közötti kapcsolat

A hullámpapírlemez alapvető minőségi jellemzője az ECT (Edge Compression Test), azaz élnyomó szilárdság, amely érték maximalizálására törekszünk, a lehető legcsekélyebb fajlagos tömeg mellett. A kutatás célja olyan értékek meghatározása, amelyek töréspontot jelentenek a fajlagos tömegek és az ECT értékek egyenes arányosságában.

ECT

KOLOSZ, SZE